Verschillende soorten vinylvloeren
De twee belangrijkste soorten vinylvloeren zijn vinyl op rol en luxe vinyltegels (LVT). Fabrikanten bieden meestal een reeks vinylvloerproducten aan in elk van deze categorieën, waarbij elk product specifieke kenmerken biedt die geschikt zijn voor specifieke toepassingen. Tarkett biedt bijvoorbeeld een volledig assortiment LVT- en vinylrolvloeren voor elke kamer in uw huis, zodat u een vinylvloer kunt vinden die past bij uw levensstijl en budget.
Wat is LVT (luxe vinyltegel)?
LVT, wat staat voor luxe vinyltegels, is een meerlagige, waterdichte, veerkrachtige vloer die verkrijgbaar is in harde of flexibele vinyltegels of rollen. Net als vinyl op rol, is LVT een duurzame en praktische vloeroptie die ook een ruime keuze aan ontwerpen en stijlen biedt, van tijdloos en klassiek tot trendy.
Hoe is Tarkett LVT opgebouwd?
Tarkett LVT is gemaakt van een kernlaag van PVC, een bedrukte ontwerplaag, een slijtlaag en een versterkte polyurethaan (PUR) behandelingslaag.
De ontwerplaag kan worden gemaakt om op bijna elk materiaal te lijken en biedt eindeloze ontwerpmogelijkheden. De slijtlaag bepaalt de duurzaamheid van uw vloer: hoe dikker de slijtlaag, hoe duurzamer de vloer. En de bovenste polyurethaanbehandelingslaag beschermt zowel de slijtlaag als de designlaag en biedt extreme bescherming tegen krassen, slijtage en vlekken.
De Starfloor Click Ultimate-reeksen van Tarkett hebben ook een schuimlaag, die fungeert als een ingebouwde onderlaag, zorgt voor geluidsisolatie en maakt de vloeren zachter en stiller onder de voet.
Het LVT-assortiment van Tarkett
De Tarkett LVT-collectie biedt een enorm scala aan trendy ontwerpen voor thuisvloeren, van retro-tegels tot gerookte eiken en geborsteld metaal. Het is een van de beste vloerkeuzes voor bewoners die een probleemloze, modulaire vloeroplossing willen die gemakkelijk te installeren, te verwijderen en te onderhouden is en die voorop loopt in ontwerptrends.
Wat is vinylrol?
Vinylrol is een meerlagig vinyl met een bedrukte toplaag. Het wordt geleverd in grote, doorlopende, flexibele rollen en er zijn meestal maar weinig of geen naden bij installatie. Daarom wordt vinylrol meestal aanbevolen in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, keuken en wasruimte.
Moderne vinylrol is een duurzame, praktische en betaalbare vloeroptie die ook een buitengewone keuze aan ontwerpen biedt: van schitterende kleuren, speelse combinaties in zwart-wit, tot perfecte reproducties van natuurlijke materialen zoals hout en steen.
Hoe is Tarkett vinylrol opgebouwd?
Tarkett vinylrol bestaat uit meerdere lagen, bestaande uit een glasvezelkern voor stabiliteit, een schuim- of polyesterrug voor akoestische en thermische isolatie, en een transparante slijtlaag en polyurethaan (PU) behandelingslaag, die bescherming biedt tegen morsen en vlekken.
De constructie en oppervlaktebehandeling van elk Tarkett-vinylrollenproduct bepaalt hoe goed uw vloer bestand is tegen krassen, slijtage en vlekken, en hoe gemakkelijk deze kan worden schoongemaakt. Zachtere vloeren zijn bijvoorbeeld beter bestand tegen krassen, en vloeren met diep mechanisch reliëf zijn iets moeilijker te reinigen dan vloeren met gladde oppervlakken. Over het algemeen zijn onze vinylvloeren goed bestand tegen krassen, slijtage en vlekken en zijn ze gemakkelijk schoon te maken.
Onze vinylvloeren voelen ook goed aan en bieden zacht comfort onder de voeten en een verscheidenheid aan afwerkingen zodat een aanraakgevoel overeenkomt met het uiterlijk. Slijtvast, waterdicht en gemakkelijk schoon te maken, Tarkett vinylrollen hebben een zeer lage VOC-uitstoot (vluchtige organische stoffen) en zijn 100% ftalaatvrij.
Wat is het verschil tussen LVT en laminaat?
Zowel LVT als laminaat zijn duurzame, betaalbare en aantrekkelijke alternatieven voor traditionele hardhouten en keramische vloeren. Ze zijn beide in lagen gemaakt en hebben een slijtlaag, die hun weerstand en duurzaamheid verhoogt en ze onderhoudsvriendelijk maakt, en een designlaag, waardoor ze het uiterlijk van natuurlijke materialen zoals hout, steen en tegels bijna perfect kunnen imiteren.
LVT is waterdicht
Hoewel zowel LVT als laminaat op vergelijkbare manieren zijn opgebouwd, varieert hun samenstelling. Laminaat bestaat hoofdzakelijk uit vezelplaat met een hoge dichtheid, dat in wezen een houtproduct is. Dit betekent dat laminaat niet waterdicht is en daarom veel gevoeliger voor waterschade is, waardoor het beperkt waar u het in uw huis kunt installeren. LVT daarentegen is hoofdzakelijk samengesteld uit PVC, waardoor het een superieure weerstand heeft tegen vocht in vergelijking met laminaat. En in tegenstelling tot laminaat, kan LVT in elke kamer in uw huis worden gebruikt, inclusief de badkamer, keuken en wasruimte. Het is echter ook belangrijk op te merken dat hoewel LVT-producten waterdicht zijn, hun installatie dat niet is. LVT komt bijvoorbeeld in planken of tegels die naast elkaar zitten, wat resulteert in meerdere naden. Dus hoewel de planken en tegels zelf waterdicht zijn, is er de mogelijkheid dat water of vocht door de naden sijpelt als ze niet correct worden geïnstalleerd. Daarom moet installatie in vochtgevoelige omgevingen met extra zorg worden gedaan.
LVT is stil en zacht
Tarkett LVT is comfortabel en voelt zacht aan. LVT is ook een stuk stiller in vergelijking met laminaat.
LVT biedt een complete doe-het-zelf oplossing
Zowel LVT als laminaat hebben DIY-vriendelijke installatie-opties; LVT biedt echter een completere doe-het-zelfoplossing. Hoewel u een houtzaag nodig hebt om laminaat te zagen, hebt u geen extra gereedschap nodig om LVT te installeren.
Wat is het verschil tussen LVT en linoleum?
De termen vinyl rol vloeren en linoleum vloeren worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. Beide soorten vloeren zijn zeer veerkrachtig, duurzaam en geschikt voor installatie in bijna elke kamer in huis. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen in hoe ze worden gemaakt, geïnstalleerd en onderhouden, en in de verscheidenheid aan ontwerpen en kleuren die bij elk product beschikbaar zijn.
Vinyl rol vloeren zijn opgebouwd uit lagen en bestaat grotendeels uit PVC, terwijl linoleum is gemaakt van een enkele laag natuurlijke materialen, voornamelijk lijnzaad. Een van de lagen van vinyl is de 'designlaag', waarop decoratieve ontwerpen in reliëf worden gedrukt. Deze designlaag zorgt voor bijna onbeperkte ontwerp- en kleuropties. Sommige vinylvloeren hebben ook een textuur die overeenkomt met het beeld, waardoor de vinylvloer lijkt op het materiaal dat het nabootst, zoals echt hardhout en natuursteen. Met linoleum is het ontwerp ingebed in de materialen, in plaats van op een afzonderlijke laag afgedrukt, wat de reikwijdte van het ontwerp en de kleurmogelijkheden beperkt.
Installatie en onderhoud is een ander belangrijk verschil, waarbij vinylvloeren aanzienlijk gemakkelijker te installeren en te onderhouden zijn dan linoleumvloeren. Het meeste linoleum is in velvorm en vereist een volledige lijmlaag. En omdat linoleum zo stijf is, kan het moeilijk zijn als een doe-het-zelf-project en vereist het meestal een professionele installateur. Vloeren met vinylrollen daarentegen zijn door hun soepelheid veel gemakkelijker om mee te werken.
Vinyl kan ook op meerdere manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van het product dat u kiest.
Linoleum vereist ook een meer moeite op het gebied van onderhoud, omdat het niet even goed bestand is tegen vocht en slijtage als vinyl. Linoleum is gemaakt van natuurlijke materialen en is daarom veel gevoeliger voor schade door water en schoonmaakproducten. Als gevolg hiervan moet u de naden direct na installatie afdichten en specifieke reinigingsproducten gebruiken die door de fabrikant worden aanbevolen. Vanwege de mogelijke kwetsbaarheid voor vocht en vochtigheid, raden we ook niet aan om linoleum in de badkamer en wasruimte te installeren. De meeste vinylvloeren kunnen daarentegen in elke kamer van het huis worden geïnstalleerd en met gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen worden gereinigd.