Zijn vinyl en linoleum hetzelfde?

Zijn vinyl en linoleum hetzelfde?

De termen vinyl rol vloeren en linoleum vloeren worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. Beide soorten vloeren zijn zeer veerkrachtig, duurzaam en geschikt voor installatie in bijna elke kamer in huis. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen in hoe ze worden gemaakt, geïnstalleerd en onderhouden, en de verscheidenheid aan ontwerpen en kleuren die bij elk product beschikbaar zijn.

Vinyl rol vloeren zijn opgebouwd uit lagen en bestaan grotendeels uit PVC, terwijl linoleum is gemaakt van een enkele laag natuurlijke materialen, voornamelijk lijnzaad. Een van de lagen van vinyl is de 'designlaag', waarop decoratieve ontwerpen worden gedrukt en gegaufreerd. Deze designlaag zorgt voor bijna onbeperkte ontwerp- en kleuropties. Sommige vinylvloeren hebben ook een textuur die overeenkomt met het beeld, waardoor de vinylvloer veel lijkt op het materiaal dat het nabootst, zoals echt hardhout en natuursteen. Met linoleum is het ontwerp ingebed in de materialen, in plaats van op een afzonderlijke laag afgedrukt, wat de reikwijdte van het ontwerp en de kleurmogelijkheden beperkt.

Installatie en onderhoud is een ander belangrijk verschil, waarbij vinylvloeren aanzienlijk gemakkelijker te installeren en te onderhouden zijn dan linoleumvloeren. Het meeste linoleum is in plaatvorm en vereist een volledige lijmlaag. En omdat linoleum minder soepel is, kan het moeilijk zijn als een doe-het-zelf-project en vereist het meestal een professionele installateur. Vloeren met vinylrollen daarentegen zijn veel gemakkelijker om mee te werken dan linoleum, omdat het materiaal soepeler is.

Vinyl kan ook op meerdere manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van het product dat u kiest.

Linoleum vereist ook een beetje meer moeite op het gebied van onderhoud, omdat het niet zo  bestand is tegen vocht en slijtage als vinyl. Linoleum is gemaakt van natuurlijke materialen en is daarom veel gevoeliger voor schade door water en schoonmaakproducten. Als gevolg hiervan moet u de naden direct na installatie afdichten en specifieke reinigingsproducten gebruiken die door de fabrikant worden aanbevolen. Vanwege de mogelijke kwetsbaarheid voor vocht en vochtigheid, raden we ook niet aan om linoleum in de badkamer en wasruimte te installeren. De meeste vinylvloeren kunnen daarentegen in elke kamer van het huis worden geïnstalleerd en met gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen worden gereinigd.