Moet laminaat écht acclimatiseren?

Moet laminaat écht acclimatiseren?

Weinig materialen hebben de jongste decennia zo’n evolutie doorgemaakt als laminaat. Terwijl deze vloerbekleding vroeger als het kleine broertje beschouwd werd van parket, is het vandaag een volwaardig én betaalbaar alternatief. Bovendien zijn laminaatvloeren erg gebruiksvriendelijk. Ze kunnen tegen een stootje en zijn in een wip schoongemaakt. Al moet je bij de plaatsing rekening houden met enkele richtlijnen. Het laminaat laten acclimatiseren, bijvoorbeeld. Of is dat toch niet nodig?


 

LVT, het alternatief voor laminaat

LVT, of Luxury Vinyl Tile, biedt een reeks ongeëvenaarde eigenschappen die het tot een topfavoriet maken onder vloermaterialen. Eén van de opvallende voordelen is dat LVT volledig waterdicht is, waardoor het bestand is tegen water en vochtschade, in tegenstelling tot laminaat. Bovendien voelt LVT comfortabel en zacht aan onder de voeten, en het dempt geluid effectief, waardoor een rustige en serene omgeving wordt gecreëerd. Wat LVT nog aantrekkelijker maakt, is het feit dat het een handige doe-het-zelfinstallatie biedt, waardoor u tijd en geld kunt besparen bij het upgraden van uw vloeren. Ontdek de veelzijdigheid en gemak van LVT en geef uw huis de vloer die het verdient.

Kleine moeite, groot verschil

Laminaat mag dan wel een innovatief en robuust materiaal zijn, enige omzichtigheid bij de installatie is geboden. Laat laminaat daarom altijd acclimatiseren vóór je aan de plaatsing begint. Het is een heel eenvoudige maatregel die flink wat ellende voorkomt. Afhankelijk van de temperatuur kan laminaat namelijk krimpen of uitzetten nadat je het uit de verpakking hebt gehaald. Met alle gevolgen van dien voor je laminaatvloer, die bol komt te staan of andere beschadigingen oploopt.

Laminaat acclimatiseren: hoe werkt het?

Laminaat laten acclimatiseren, veel moeite hoef je er niet voor te doen. Het vraagt alleen wat tijd. Neem de acclimatisatietijd daarom altijd op in de planning van de bouwwerken. Laat de vloerdelen in hun verpakking (!) minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je de vloer gaat leggen. Op die manier kunnen ze zich aanpassen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van de omgeving.

Snelle en gemakkelijke installatie

De tijd die je ‘verliest’ door het laminaat te laten acclimatiseren, haal je zo weer in door de snelle en eenvoudige installatie. Is het ook nodig om laminaatplanken uit verschillende verpakkingen met elkaar te mengen? Nee, verschillen in kleur en tekening zijn met het blote oog niet of amper waarneembaar. Dit in tegenstelling tot parket, waar de verschillen veel groter zijn.

Qua onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid kent laminaatvloer haar gelijke niet. Ben je op zoek naar laminaat voor thuis of in een commerciële ruimte? Vraag zeker de nodige tips in de winkel, zodat je vloer zo lang mogelijk meegaat.