Laminaat leggen: wat met de ondervloer?
Als je vloerbekleding plaatst, is comfort een belangrijk aandachtspunt. Het lijkt op het eerste gezicht misschien een detail, maar een ondervloer draagt in grote mate bij tot een comfortabele vloer. Bovendien heeft hij nog een aantal andere functies die je het leven alleen maar aangenamer maken. Ook bij de plaatsing van laminaat is een ondervloer onmisbaar. Ontdek hier waarom!
Laminaat ondervloer voor geluidsdemping
Je hebt het waarschijnlijk zelf al ondervonden: een laminaatvloer kan, net zoals een parketvloer heel wat lawaai veroorzaken. Zeker als je er met hakken op loopt. Twee soorten geluid zijn hier de boosdoener:
- Reflectiegeluid: geluid dat je hoort wanneer je over de vloer loopt.
- Transmissiegeluid: geluid afkomstig van de ruimte onder de kamer met de laminaatvloer.
De remedie is eenvoudig. Door een laminaat ondervloer te gebruiken, wordt het geluid gedempt en verandert je interieur in een oase van rust.
Laminaat ondervloer: egaliseren van de ondergrond
Een ondervloer is een zachte laag die tussen de harde ondergrond en de vloerbekleding wordt aangebracht. Laminaat ondervloeren zijn bepalend om de ondergrond te egaliseren. Vooraleer je laminaat plaatst, moet je namelijk voor perfect egale ondergrond zorgen. Anders krijg je vloerbekleding die er allesbehalve fraai uitziet. Een laminaat ondergrond is ideaal om oneffenheden weg te werken.
Laminaat ondervloer voor warmte-isolatie
Door vloeren ontsnapt er heel wat kostbare warmte. Als je een warmte-isolerende laminaat ondervloer kiest, zal de warmte langer in de ruimte blijven. Resultaat? Minder energiekosten! Bovendien heeft ook het klimaat er baat bij.
Laminaat ondervloer: bescherming van de laminaat
Als je laminaat legt, is een vochtwerende laminaat ondervloer geen overbodige luxe. De ondervloer vormt een barrière tegen opstijgend vocht. En dat kan je missen als kiespijn, omdat vochtige laminaatvloeren kromtrekken en vervangen moeten worden.
Wat met vloerverwarming?
Heb je vloerverwarming? Dan moet je extra aandacht besteden aan de ondervloer. Hij is, samen met de eigenlijke vloerbekleding, namelijk verantwoordelijk voor de thermische weerstand. Zorg ervoor dat de warmteweerstand van de laminaat ondervloer niet meer dan 0,15 m2KW bedraagt, want anders zal je vloerverwarming niet optimaal renderen.