Tarkett zet zich voortdurend in om een circulaire economie te helpen realiseren. Myriam Tryjefaczka, bij Tarkett de Sustainability & Public Affairs Director voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, nam daarom deel aan twee circulaire evenementen tijdens de Europese Groene Week (21-25 mei 2018). Dit jaar draaide alles om groene steden. Het belangrijkste punt op de agenda was de driedaagse topontmoeting EU Green Cities Summit in Brussel.
Op beide evenementen benadrukte Tarkett het belang van transparantie in de toeleveringsketen – een fundamentele voorwaarde voor een gezonde en productieve circulaire economie. In de bouwsector kan dat bijvoorbeeld door middel van ‘materiaalpaspoorten’: heldere, gedetailleerde informatie over de chemische samenstelling, de gerecyclede inhoud, de recyclebaarheid en de gezondheids- en milieurisico’s van alle materialen in een gebouw. Een revolutionaire maatregel om het gebruik van gerecyclede materialen een boost te geven en het stakeholders in de bouwsector mogelijk te maken materialen opnieuw te benutten bij toekomstige projecten.
Op 22 mei was mevrouw Tryjefaczka aanwezig op het evenement ‘Re-using the Rubble: How can Cities close the Loop?’ (‘Het puin hergebruiken: hoe kunnen steden de kringloop sluiten?’), georganiseerd door de milieudenktank Globe EU. Tarkett was een van de vier organisaties die het evenement ondersteunden. Experts uit het bedrijfsleven en de academische wereld bespraken er hoe de afvalkringloop in de stedenbouw het best kan worden gesloten. Bouw-, renovatie- en afbraakmaterialen (goed voor 40 procent van vast stedelijk afval) recyclen en hergebruiken zou de ecologische voetafdruk van steden aanzienlijk kunnen verkleinen en de levenskwaliteit van de burgers drastisch kunnen verbeteren.
Op 24 mei woonde Myriam Tryjefaczka in het kader van de Europese Groene Week de conferentie ‘A Circular Future with Plastics’ (‘Een circulaire toekomst met plastic’) van de European Plastic Converters (EuPC) bij in Milaan. Als voorzitster van de bouw- en constructieafdeling van de EuPC leidde ze een bijeenkomst over duurzame gebouwen. Vertegenwoordigers van stakeholders uit de hele plasticsector en de EU-instellingen namen deel aan de gesprekken. Onder hen ook de heer Michele Galatola, die de ontwikkeling van de milieuvoetafdrukmethode voor producten (Product Environmental Footprint of PEF) bij het directoraat-generaal Milieu coördineert.
“De gezondheids- en milieuproblemen waarmee we tegenwoordig te maken hebben in onze steden, kunnen niet door één enkele organisatie worden aangepakt”, zegt mevrouw Tryjefaczka. “Samenwerken is essentieel om de overgang naar een circulaire economie te versnellen – in alle sectoren en toeleveringsketens. We waren bijzonder enthousiast om deel te nemen aan het debat en willen een actieve rol spelen in het promoten van de duurzaamheidsagenda in Europese steden.”
Tarkett zet alles op alles om zijn klanten te helpen gezondere ruimtes te creëren. Dat doet het bedrijf door duurzame vloeren te vervaardigen die goed zijn voor mens en milieu. De onderneming streeft naar een betere gezondheid en meer welzijn, en vaart resoluut een duurzame koers onder het motto "Doing Good. Together." Tarkett houdt rekening met de behoeften van zijn klanten en werkt samen met alle stakeholders om producten te ontwikkelen die optimale prestaties leveren, om een gezonde woonomgeving te stimuleren en om de kostbare natuurlijke hulpbronnen in stand te houden. De ontwerpfilosofie van het bedrijf is geïnspireerd door de circulaire economie en spoort consumenten aan het milieu te beschermen en duurzamer te wonen. Door te kiezen voor Tarkett kiezen ze voor vloeren uit gezonde materialen die kunnen worden teruggewonnen, gerecycled en omgevormd tot nieuwe producten.
Tarkett neemt deel aan evenementen tijdens Europese groene week om circulaire economie te bevorderen
21 Mei 2018