Parket in de badkamer of keuken: doen of niet?

Parket in de badkamer of keuken: doen of niet?

Hout in vochtige omgevingen: het is zelden een goed idee. Toch kun je ook in de badkamer of keuken met een gerust hart een parketvloer leggen. Je doet er dan wel goed aan enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Daarnaast is een goed onderhoud van het hout noodzakelijk. Ontdek hier wat je te doen staat!

Kies een duurzame parkethoutsoort

Hout zet uit of krimpt in al naargelang de luchtvochtigheid en de temperatuur. In de badkamer of de keuken – waar de luchtvochtigheid vaak snel hoog oploopt – lijkt hout intuïtief dan ook geen goed idee. Toch kan het. Kies wel voor een houtsoort met een duurzaamheidsklasse tussen I en III. Met kastanje, bamboe, robinia, of merbau speel je op veilig.

Waterdichte verlijming en uitzetvoegen in polyurethaan

Naast de houtsoort verdienen ook de voegen in de keuken of badkamer extra aandacht. Tussen de parketstroken is een waterdichte verlijming onontbeerlijk. Voorzie daarnaast uitzetvoegen afgeschermd met polyurethaan zodat er geen water op het hout blijft staan en er geen druppel langs de voegen naar binnen kan sijpelen.

Ventilatie beschermt het parket in de badkamer of keuken

In de badkamer of keuken zijn goeie afzuiginstallaties noodzakelijk. Ze halen ongewenste geurtjes weg en houden de luchtvochtigheid op peil. Ook voor je parketvloer is ventilatie erg belangrijk. Kies bij voorkeur voor een mechanisch verluchtingssysteem dat in werking treedt als je de lichtschakelaar aanzet. Af en toe een venster openzetten is natuurlijk ook een optie.

Vernissen of oliën en vaak poetsen

Werk de planken af met vernis (polyurethaan of zure verharder) of olie. Die laatste dringt dieper in het hout, maar vraagt ook meer onderhoud. Poetsen dient trouwens sowieso grondiger te gebeuren op vochtige plaatsen zoals de badkamer en de keuken. Besteed er dus voldoende aandacht aan, zodat je lang van je parketvloer kunt genieten.

Meer weten? Ontdek hier onze houten vloeren!