Tarkett's Cradle to Cradle certificeringen

C2C certificeringen

Principes nageleefd. Normen voldaan.

Onze inzet voor een circulaire economie gaat ver terug. Sinds 2011 werken we samen met EPEA om de principes van Cradle to Cradle® te integreren in onze manier van werken. Dit betekent dat we niet alleen de milieu- en sociale impact van onze producten beoordelen (en testen), maar ook welke impact deze in de toekomst zullen hebben. We zien namelijk elk product dat we maken als onderdeel van een toekomstig productieproces, waarbij we de last voor de planeet minimaliseren en onze positieve impact maximaliseren.

En met die mindset en toewijding aan de Cradle to Cradle®-principes heeft dat ertoe geleid dat we al heel wat Cradle to Cradle®-certificeringen hebben ontvangen in meerdere productcategorieën. Meer dan 3000 ingrediënten zijn geëvalueerd volgens de criteria van Cradle to Cradle®. 

Bewuste keuzes. Voor mens en planeet.
Tarkett Human-Conscious Design®

Tarkett's Cradle to Cradle certificeringen

Onze Cradle to Cradle-certificeringen worden toegekend aan de hand van vijf criteria:

Tarkett's Cradle to Cradle certificeringen

Tarkett is een pionier in duurzaam ontwerpen

Voor dit concept, geïnspireerd door de continue cyclus van de natuur, moeten bedrijven materialen gebruiken en producten zo ontwerpen dat ze goed zijn voor het milieu en de menselijke gezondheid. In brede termen betekent dit dat Tarkett positief gedefinieerde materialen moet gebruiken, zodat de producten kunnen worden teruggenomen en de materialen kunnen worden gerecycleerd voor nieuwe hoogwaardige producten. Dit kan op twee manieren: technisch of biologisch. In het eerste geval worden de materialen teruggevoerd in het productieproces om nieuwe producten te vervaardigen; in het tweede geval kunnen ze als voedingsstof terug in de aarde worden gestopt.

Cradle to Cradle® helpt Tarkett bij de voortdurende optimalisatie van producten. Het certificeringssysteem maakt het mogelijk de verbeterpunten te identificeren.

Tarkett is een pionier in duurzaam ontwerpen en heeft nu diverse producten die een bronzen, zilveren, of zelfs gouden Cradle to Cradle®-certificering hebben. Tarkett beschikt in bijna elke productcategorie over gecertificeerde producten. Van heterogene slijtvaste vloeren tot houten vloeren, inclusief linoleum, tapijt en homogene vloeren. Zelfs niet-gecertificeerde producten worden volgens de Cradle to Cradle®-methode beoordeeld op het gebied van materiaal, milieu en menselijke gezondheid.

Onze certificeringen

Tapijt: eerste met een gouden cradle to cradle®-certificering

Tarkett heeft opnieuw een belangrijke mijlpaal bereikt in diens Cradle to Cradle® traject door als eerste tapijtfabrikant ter wereld de Cradle to Cradle® Gold-certificering te behalen voor een nieuwe collectie DESSO tapijttegels. De Gold-certificering is de beloning voor zeven jaar hard werken met als doel de overgang naar een circulaire economie op basis van C2C-principes. De 'Gold collectie' wordt standaard geleverd met een EcoBase™-rug, die geüpcycled bewerkt calciumcarbonaat (krijt) van lokale drinkwaterbedrijven bevat, en 100% recyclebaar is in ons eigen productieproces. Daarnaast bevat de collectie ECONYL®, een garen dat gemaakt is uit 100% geregenereerd nylon, inclusief post-consumer tapijtvezels afkomstig uit onze Refinity®-fabriek.

De producten in DESSO Gold collectie bieden de volgende voordelen:

  • 100% positief definieerde materialen
  • 100% geregenereerd garen (ECONYL®)
  • Gemiddeld 80% herbruikbare materialen
  • Gemiddeld 52% gerecycled materiaal
  • Zeer geringe uitstoot van VOC 
  • Draagt bij aan het verdienen van LEED v4-punten

DESSO AirMaster C2C Gold collecties

De nieuwe AirMaster Gold-collectie bestaat uit drie complementaire ontwerpen: AirMaster Nazca GoldAirMaster Salina GoldAirMaster Tierra Gold. De collecties zijn ontworpen om perfect met elkaar combineerbaar te zijn.

  • DESSO AirMaster is achtmaal effectiever in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan vlakke vloeren (PM10). Het is ook viermaal effectiever dan standaard tapijten (PM10).
  • Het ECONYL®-geregenereerde garen en de EcoBase ™-tapijtrug met geüpcycled kalk zijn 100% recyclebaar en kunnen in een gesloten lus worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies.
  • DESSO AirMaster Gold heeft een Cradle to Cradle® Gold-certificering behaald, met een Cradle to Cradle® Platina-niveau – het hoogst mogelijke – voor gezonde materialen.
  • De DESSO AirMaster Gold-collectie biedt zeer lage VOS-niveaus, in overeenstemming met de strenge normen van Cradle to Cradle® Gold.

93% van de commerciële DESSO tapijttegels is Cradle to Cradle®-gecertificeerd

Voor het behalen van de DESSO Gold collectie moest het projecttapijt aan een groot aantal strenge criteria voldoen op het gebied van milieu en volksgezondheid, zoals gedefinieerd in de Cradle to Cradle® Certified Product Standard. Dit is een raamwerk voor innovatie, waarmee wordt aangetoond dat het zakelijk gezien wel degelijk mogelijk is om 'doelbewust te ontwerpen' en tegelijkertijd een positieve impact te hebben op het milieu en de volksgezondheid. Producten worden gecertificeerd door het onafhankelijke Products Innovation Institute uit de Verenigde Staten. In totaal is 93% van de commerciële DESSO tapijttegels Cradle to Cradle®-gecertificeerd met ofwel Brons ofwel Zilver, afhankelijk van het type tapijtrug.

Tarkett is bekroond met de zilveren Cradle to Cradle®-certificering voor de meerlaagse parketvloeroplossingen Epoque, Tango, Salsa, Rumba en Professional, geproduceerd in Zweden en Polen. Tarkett is de eerste producent van houten vloeren in Europa met een Cradle to Cradle®-certificering.

De Cradle to Cradle®-certificering evalueert criteria zoals materiaal, hergebruik van materiaal en milieuvriendelijke productie met betrekking tot energieopwekking en verantwoord gebruik van water. Wat betreft de energie- en watercriteria zijn de prestaties van Tarkett bekroond met de gouden certificering.

Linoleum: bronzen, zilveren en gouden cradle to cradle®-certificering

Dankzij de duurzame aanpak ontving het linoleum van Tarkett als eerste ter wereld een Cradle to Cradle®-certificering. Gemaakt van natuurlijke materialen zoals lijnolie, dennenhars, jute, hout en kurk is linoleum het ultieme natuurlijke en duurzame product en 100% recycleerbaar. De compacte linoleumcollectie kreeg in 2011 een zilveren Cradle to Cradle®-certificering en heeft die certificering tot op de dag van vandaag weten te behouden. Dat betekent dat alle ingrediënten die worden gebruikt voor de productie van linoleumvloeren zijn geïdentificeerd en positief zijn beoordeeld.

Om deze certificering te behalen moest het productieproces aan diverse vereisten voldoen. Het energie- en watergebruik moest worden geclassificeerd en er kwamen maatregelen om te voldoen aan de door Cradle to Cradle® voorgeschreven richtlijnen voor waterbeheer. Voor Narni in Italië, de locatie waar linoleum wordt geproduceerd, is een closed-loopsysteem opgezet om het tijdens het koelproces benodigde water te hergebruiken. Er is een toezegging gedaan om het aandeel in duurzame energie te verhogen. Bovendien werden de CO2-emissies gecompenseerd. Dankzij Tarketts focus op duurzaamheid en eco-design, bestaan de linoleumvloercollecties nu ook uit Cradle to Cradle® brons gecertificeerde akoestische producten. De collectie Veneto Essenza 100% linen en de nieuwe Originale Essenza-collectie hebben zelfs een gouden certificering.

De nieuwste innovatie in de het linoleumassortiment is de LinoWall, de eerste en enige goedgekeurde wandbekleding van linoleum met een zilveren Cradle to Cradle®-certificering.

Parket: Cradle to Cradle® Silver-certificering

Tarkett is bekroond met de zilveren Cradle to Cradle®-certificering voor de meerlaagse parketvloeroplossingen geproduceerd in Europa (Zweden en Polen). Tarkett is de eerste producent van houten vloeren in Europa met een Cradle to Cradle®-certificering.

De Cradle to Cradle®-certificering evalueert criteria zoals materiaal, hergebruik van materiaal en milieuvriendelijke productie met betrekking tot energieopwekking en verantwoord gebruik van water. Wat betreft de energie- en watercriteria zijn de prestaties van Tarkett bekroond met de gouden certificering. Al onze fabrieken waar parket wordt geproduceerd zijn ISO14001 et ISO9001 gecertificieerd.

Aanbevolen artikelen

Volledige transparantie

Lees meer over onze inzet voor transparantie
Meer informatie
 

Cradle to Cradle®

Meer informatie over Cradle to Cradle®, de methodologie die wij hanteren

Meer informatie

 
Onze duurzaamheidsstrategie
Ontdek onze duurzaamheidsstrategie
Meer informatie

 

Download ons duurzaamheidsverslag

Meer duurzame artikelen

Klimaat en circulaire economie

We zijn toegewijd aan het creëren van een circulaire economie. De cirkel van afval sluiten, natuurlijke hulpbronnen behouden en de gevolgen van klimaatverandering verminderen.

Goede materialen

Meedogenloos wetenschappelijk testen van materialen en radicale transparantie voor uw gemoedsrust.

Binnenluchtkwaliteit

Toonaangevend in binnenluchtkwaliteit, zodat u gemakkelijk kunt ademen.