
Je huis renoveren? Neem dit stappenplan als leidraad
Heb je een ‘op te frissen’ woning gekocht? Of woon je al een tijdje in je huis en begin je mankementen op te merken? Dan wordt het tijd voor een volledige of gedeeltelijke renovatie. Hoe je dat aanpakt? We geven je graag een beknopt stappenplan om je huis te renoveren.
1. Een weldoordachte renovatie
De ene renovatie is de andere niet. Is je hele woning sterk verouderd, dan is een totaalrenovatie misschien aangewezen. In andere gevallen kan het volstaan om slechts enkele gedeeltes van je woning aan te pakken. Ook kun je beslissen om je renovatie in verschillende fases uit te voeren. Hoe dan ook is het cruciaal om vooraleer je begint een duidelijk antwoord te hebben op enkele pertinente vragen:
- Welke elementen zijn verouderd, brengen risico’s met zich mee, jagen de energiekosten omhoog, …?
- Heb je nieuwe of gewijzigde noden? Zijn je kinderen bijvoorbeeld uit huis? Wil je een nieuwe hobbykamer, … ?
- Welke ruimtes zijn toe aan een opfrisbeurt?
- …
Bij ingrijpende renovaties schakel je het best een architect in. Die kan een plaatsonderzoek uitvoeren en een renovatie-ontwerp maken.
2. Je woning energiezuinig maken
Renoveren betekent ook isoleren. Daarvoor zijn er vier prioriteiten. Dat zijn in volgorde:
- Je dak of zoldervloer
- Ramen en deuren
- Buitenmuren
- Je kelder
Je controleert het best ook of je verwarmingsinstallatie nog aan de huidige eisen voldoet. Een zuinige ketel, een warmtepomp of een andere duurzame installatie bespaart je veel kosten.
3. Je interieur renoveren
In je interieur kun je zo veel of zo weinig aanpassen als je maar wil. Om de kosten te drukken, kies je het best eerst voor ingrepen in de ruimtes waar je vaak bent, zoals de woonkamer, keuken en badkamer.
Je hoeft heus niet álles buiten te gooien. Enkele welgemikte aanpassingen geven je interieur meteen een nieuwe, frisse look. Het effect van een nieuwe vloer, wandbekleding en gordijnen is veel groter dan je op het eerste gezicht misschien zou denken.