Hoe parket leggen?

Hoe parket leggen?

Een mooie parketvloer biedt de beste garantie op een natuurlijk, warm en sfeervol interieur. Parket zelf leggen is echter niet zo eenvoudig. Ontdek hier enkele kostbare tips die je een perfect resultaat garanderen.

Laat het hout acclimatiseren

Hout is levend materiaal dat afhankelijk van luchtvochtigheid en temperatuurverschillen kan uitzetten of inkrimpen. Laat daarom de parketplanken eerst een vijftal dagen in hun verpakking, en plaats de dozen in de kamer waar je de vloer gaat installeren. Zo kan het parket acclimatiseren. Nadat de parketvloer volledig is gelegd, moet je de temperatuur in de kamer nog zeker enkele dagen ongewijzigd laten. Voor parket ligt de ideale temperatuur tussen 18 en 20 graden.

Zorg voor een gelijke en droge ondervloer

De samenstelling van je ondervloer is belangrijk voor een succesvolle plaatsing van het parket. Zorg dat de ondervloer gelijk ligt en helemaal droog is voor je de planken legt. Parket heeft als voordeel dat je het op verschillende ondergronden mag leggen: tegels, chape, oude parket of een houten raamwerk. In dat laatste geval kun je het parket hier gemakkelijk op vastnagelen.

Laat ruimte voor uitzettingsvoegen

Omdat parketplanken kunnen uitzetten of krimpen, moet je altijd ruimte voor een uitzettingsvoeg tussen de houten vloer en de muur of de deur laten. Deze voeg is normaal tussen 10 en 15 millimeter breed. Bij grotere oppervlaktes (meer dan 8 meter breedte of 12 meter lengte) heb je een grotere uitzettingsvoeg nodig.

Kies het gewenste legpatroon

Parket kun je in verschillende patronen leggen. Als je een traditionele plankenvloer kiest, kun je de planken in wederkerend of wild verband aanleggen. Dit doe je door bij elke nieuwe rij de kop van de planken een dertigtal centimeter verder te leggen dan de koppen op de rij erboven. Zo krijg je een afwisselende look in de plankenrij, die het visuele aspect van je vloer versterkt.

Vergeet de afwerking niet

Een mooie parketvloer vereist uiteraard een optimale afwerking. Met profielen zorg je voor een perfecte overgang tussen twee vloeren of een vloer met een drempel, en werk je de randen langs ramen en trappen af. Er bestaan metalen en houten profielen, al kies voor je een natuurlijke look het best voor houten profielen. Plaats plinten tussen je muren en de vloer om de uitzettingsvoegen te bedekken. En met behulp van rozetten kun je eventuele doorgangen van verwarmingsbuizen afwerken.