Hoe legt u uw vloer?

Hoe legt u uw vloer?

Dankzij de producten en technologieën van Tarkett is het nu eenvoudiger dan ooit tevoren om een nieuwe vloer te leggen. Hier zijn enkele simpele manieren waarop u de beste resultaten kunt bereiken.

Neem er de tijd voor

Een nieuwe vloer leggen was nog nooit zo eenvoudig, of u nu kiest voor hout, laminaat of vinyl. We ontwerpen al onze vloeren zodat ze eenvoudig te leggen zijn, maar net als bij elk project behaalt u de beste resultaten enkel als u er de tijd voor neemt. Besteed wat meer tijd aan de voorbereiding en uw project wordt een plezier in plaats van een karwei.

Voordat u aan de slag gaat: uw checklist

  • Is de ruimte rechthoekig of vierkant, is het een gang of een voorportaal?
  • Bepaal de richting waarin u de vloer gaat leggen.
  • Heeft u genoeg vloermateriaal om de oppervlakte te bedekken?
  • Heeft u marge voorzien voor het extra materiaal dat u nodig heeft bij onregelmatige randen en in hoeken?
  • Zorg voor een normale temperatuur en luchtvochtigheid (doorgaans boven 18 °C met een relatieve luchtvochtigheid van 40%-70%).
  • Vooral voor hout moeten deze waarden gematigd zijn (relatieve luchtvochtigheid van 30%-60%).
  • Zorg dat de ondervloer schoon en droog is.
  • Laat de vloer in zijn ongeopende verpakking 24 tot 48 uur vóór de installatie in het vertrek in kwestie staan, zodat hij aan de omgevingsomstandigheden kan acclimatiseren.
  • U heeft geen ingewikkeld gereedschap nodig om een van onze vloeren te leggen, alleen een scherp mes voor vinyl of een zaag voor hout en laminaat.

Voorbereiding

Wanneer u een vinyl-, laminaat- of houtvloer installeert, moet de ondervloer vlak, stevig en droog zijn. Stofzuig het oppervlak ervan grondig zodat het brandschoon en vrij van brokstukjes is.

Laminaat en hout kunnen worden gelegd op:

Beton: Laat vers beton minstens 90 dagen drogen. U moet zeker een vochtscherm gebruiken en kunt ook een akoestische onderlaag leggen of een product dat de beide combineert.

Hout: Moet naar behoren worden geventileerd en losse planken moeten worden vastgespijkerd of vastgeschroefd zodat ze niet kunnen verschuiven. Geen vochtscherm aanbrengen.

Tapijt: Enkel laagpolig tapijt dat direct op een houten ondervloer is vastgelijmd. Geen onderlaag gebruiken.

Tegels: Slechts één laag dik en zonder losse tegels, barsten of andere beschadigingen.

Vinyl kan worden gelegd op:

Om het even welk oppervlak zolang het:

Zorgvuldig is gereinigd: verwijder ieder spoor van verf, olie, was, vernis of solvents.

Effen is: verwijder of schuur alle oneffenheden of bulten weg, zoals spijkerkoppen of onregelmatigheden in het oppervlak.

Gerepareerd wordt: controleer de ondergrond op gaten of spleten en herstel die. Als u een vulmiddel van om het even welke aard gebruikt, laat dat dan volledig drogen voordat u de vloer legt.

Ga rechtlijnig te werk

Wat de richting ook is waarin u uw vloer legt, als u wilt dat de afwerking er professioneel uitziet, mag hij geen kromme of schuine planken bevatten. Zorg dat de eerste lijn van muur tot muur absoluut recht ligt – dat gaat gemakkelijker met een potloodlijn – en blijf controleren naarmate u vordert.

Houd afstand

Net als alle natuurlijke producten gaan laminaat- en houtvloeren uitzetten en krimpen door veranderingen in de temperatuur en de luchtvochtigheid. Het is belangrijk dat u rondom de hele vloer een ‘uitzetvoeg’ voorziet, zodat hij wat bewegingsruimte heeft. Uw eerste rij planken moet dus op minstens 8 mm tot 10 mm van de muur liggen. Wanneer de vloer is afgewerkt, worden deze voegen doorgaans bedekt door plinten of lijsten.

Klaar? Af!

Laminaat

Dankzij het T-Lock-systeem en de nieuwe 2-Lock-systemen is het nu buitengewoon eenvoudig om onze laminaatvloeren te leggen. Vooral 2-Lock maakt het hele proces sneller dan ooit. U klikt de planken gewoon ineen zonder dat u lijm, spijkers of ingewikkeld gereedschap nodig heeft. Controleer hoeveel rijen u nodig heeft – u kunt de planken los op de vloer leggen – en controleer of de laatste rij breed genoeg is om de planken probleemloos te zagen (niet smaller dan 50 mm). Als dat niet het geval is, zaagt u de eerste rij wat smaller, zodat de laatste rij wat breder moet zijn. Het resultaat is steviger en ziet er ook beter uit.

Hout

Elke houten vloer beschikt over een van drie kliksystemen: Ultraloc, T-lock of het nieuwe 2-Lock. Daardoor klikken de planken stevig ineen en passen ze perfect in elkaar, zonder spleten of onregelmatige randen. De systemen zijn ook heel eenvoudig en snel in gebruik – vooral 2-Lock – waardoor het proces minder tijd dan ooit in beslag neemt. Controleer hoeveel rijen u nodig heeft – u kunt de planken los op de vloer leggen – en controleer of de laatste rij breed genoeg is om de planken probleemloos te zagen (niet smaller dan 50 mm). Als dat niet het geval is, zaagt u de eerste rij wat smaller, zodat de laatste rij wat breder moet zijn. Het resultaat is steviger en ziet er ook beter uit.

Het beste halen uit houten of laminaatplanken

U kunt de planken in om het even welke richting leggen, maar esthetisch en functioneel behaalt u het beste resultaat door ze:

  in de lengterichting te leggen in een rechthoekige ruimte of een gang;
  in de richting van het licht te leggen in een vierkante ruimte.

Vinyl

U kunt kiezen uit een selectie van heel diverse vinylvloeren die naast onze innovatieve ‘Floor in a Box’- en ‘Starfloor’-producten ook traditionelere formaten omvat.

Floor in a Box en Starfloor beschikken beide over een zelfklevende achterkant, en dus kunt u ze gewoon op hun plaats plakken en aan de muren bijsnijden met een scherp mes. U kunt de stroken verleggen totdat u er de perfecte positie voor heeft gevonden.

Met TarkoSpray, onze baanbrekende lijmspray, is het net zo simpel om andere types vinylvloeren te leggen. Spuit de lijm rechtstreeks op de vloer en rol er het vinyl over uit. Net als bij onze zelfklevende producten kunt u de stroken nog verleggen totdat u er de perfecte positie voor heeft gevonden.

Handleiding inbegrepen

Met al onze producten wordt de volledige handleiding meegeleverd. U kunt ook meer informatie downloaden op iedere productpagina of vanaf ons documentatiecentrum.