Hoe kies ik mijn vloer?

Hoe kies ik mijn vloer?

Een nieuwe vloer kiezen is razend interessant, maar ook een beetje overdonderend. Er zijn zoveel verschillende soorten vloerbedekking en zoveel dingen waar u aan moet denken. Waarschijnlijk heeft u wel al een idee van de stijl die u zoekt, maar met de volgende tips wordt de vloer die u wilt ook meteen de vloer die u nodig hebt.

Laat uw vooroordelen varen

Misschien heeft u al besloten dat alleen hout goed genoeg is. Dat laminaat gemakkelijker te onderhouden is. Of dat vinyl praktischer is. Maar wanneer u de verbluffende waaier aan afwerkingen en stijlen ziet, beseft u dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Al onze vloeren worden afgewerkt met de nieuwste oppervlaktechnologie zodat ze zowel mooi als eenvoudig te reinigen en slijtvast zijn. Zet uw vooroordelen dus aan de kant en sta open voor nieuwe ideeën.

Budget

Meet het oppervlak dat bedekt moet worden en beslis hoeveel u eraan kunt besteden. Zorg dat u in uw budget een marge voorziet voor bijkomende artikelen en toebehoren, zoals een vochtscherm, een akoestische onderlaag of lijsten en transport, als u levering aan huis kiest.

Bekijk de huidige ondergrond en beslis of u er direct een nieuwe vloer op kunt leggen, dan wel of u hem moet vernieuwen – ook dat zijn kosten waar u rekening mee moet houden.

Welke ondervloer?

Op verschillende ondergronden kunnen verschillende vloeren worden gelegd:

•  Beton, tegels, steen en marmer: vinyl, laminaat en hout

•  Houten vloer: vinyl, laminaat en hout

•  Heel kortpolig tapijt: vinyl, laminaat en hout

•  Gestructureerd vinyl: laminaat en hout; voor vinyl moet het worden verwijderd of bedekt

•  Hoogpolig tapijt: moet worden verwijderd voor alle nieuwe vloeren

Welke vloer voor welke kamer?

Voor al onze vloeren gebruiken we innovatieve technologie om comfort, esthetiek en optimale prestaties te combineren. Iedere ruimte heeft echter haar eigen speciale vereisten die u in aanmerking moet nemen wanneer u uw keuze maakt.

Entree en hal: Iedereen die binnenkomt en buitengaat, brengt vuil en vocht in uw huis. Dit deel van de vloer moet dan ook aan heel bijzondere eisen voldoen. Kies een hard oppervlak dat bestand is tegen matige vochtigheid en eenvoudig te reinigen is.

Kantoor: Waar concentratie een topprioriteit is, moet het stil en comfortabel zijn. Een vloer met goede akoestische eigenschappen is dan ook cruciaal. Hoogstwaarschijnlijk zoekt u een robuust oppervlak dat niet zomaar beschadigd wordt door meubelen en apparatuur of door intens verkeer als u veel bezoekers verwacht. Vloeren met antistatische eigenschappen kunnen een verstandige investering zijn als u veel elektrische toestellen gebruikt.

Keuken: Hoe voorzichtig u ook bent wanneer u kookt, iets morsen of laten vallen doen we allemaal. Kies dus een vloer die niet alleen goed bestand is tegen vlekken en een druk beloop, maar ook tegen lichte vochtigheid en regelmatige reiniging.

Badkamer: Door het water vormt een badkamer altijd een uitdaging voor wie er een vloer wil installeren. Het is cruciaal dat die vloer bestand is tegen water, maar voor de veiligheid mag hij zeker niet glad zijn wanneer hij nat wordt en hij moet ook gemakkelijk te reinigen zijn.

Slaapkamer: In een slaapkamer is het vaak onze persoonlijke smaak die primeert, dus bestaat er een uitgebreid aanbod aan decoratieve afwerkingen. Vergeet echter niet dat het hier over meer dan het uiterlijk alleen gaat. U wilt ook iets comfortabels, dat warm aanvoelt wanneer u er met uw blote voeten op stapt.

Kinderkamer/speelkamer: De kinderkamer is vaak zoveel meer dan een slaapkamer. Er wordt ook duchtig gespeeld en dus hebben de actieve jongelingen er een robuuste, praktische vloer nodig die niet enkel comfort en onderhoudsgemak biedt, maar ook het lawaai onder controle houdt.

Woonkamer: Vaak is dit het hart van het huis en is er dus een veelzijdige vloer nodig die beantwoordt aan uw stijl, maar tegelijk tegen een breed spectrum aan activiteiten bestand is. Met een duurzaam oppervlak dat gemakkelijk te reinigen en te onderhouden is, kost het minder tijd om te zorgen dat uw woonkamer er altijd even goed blijft uitzien.

Vloerverwarming

Als u vloerverwarming heeft of overweegt, moet uw vloer aan de eisen van de fabrikant voldoen. Voor zelfregulerende vloerverwarmingssystemen zijn de meeste van onze houten, vinyl- en laminaatvloeren geschikt. Over vloerverwarming mag echter nooit een vloer van esdoorn- of beukenhout liggen, omdat die door hun natuurlijke structuur kunnen gaan barsten en er spleten in kunnen ontstaan als ze te sterk uitdrogen. Raadpleeg een professional voordat u overgaat tot de aankoop.

Expertise

Een vloer installeren is nu eenvoudiger dan ooit tevoren, dankzij een uitgebreid gamma aan nieuwe producten die ingewikkelde technieken overbodig maken. Al onze houten en laminaatvloeren beschikken over moderne verbindingssystemen waardoor de planken eenvoudig en zonder lijm in elkaar klikken. Ze zijn uiterst gebruiksvriendelijk en als ze niet aan de ondervloer worden gelijmd, kunt u ze demonteren en opnieuw leggen zonder er sporen op achter te laten. 

Wie voor vinyl kiest, haalt met de zelfklevende Floor in a Box en Starfloor het perfecte project in huis om voor het eerst een vloer te leggen en kan dat bovendien helemaal in z’n eentje. Onze revolutionaire lijmspray TarkoSpray biedt dezelfde combinatie van gemak en snelheid nu bij iedere vinylvloer. Gewoon spuiten en leggen en u kunt nog urenlang aanpassingen aanbrengen.

Al onze producten worden geleverd met een volledige installatiehandleiding.

Slijtage

Wie wil zich nu constant zorgen maken over vlekken en hoe je die moet schoonmaken? Door de juiste vloer in de juiste ruimte te leggen, wint u tijd die u anders zou besteden aan reiniging en onderhoud. Kies ook een vloer met de best mogelijke oppervlaktebescherming. De oppervlaktebehandelingen van Tarkett behoren tot de beste op de markt en beschermen vinyl-, laminaat- en houtvloeren tegen krassen, vuil, licht en vocht.

Milieu

Natuurlijk kiest u voor Tarkett als u zeker wilt weten dat er bij de productie van uw vloer maximaal werd gekozen voor de duurzaamste methoden en natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen. Meer informatie over ons duurzaamheidsbeleid vindt u op de pagina ‘Duurzaamheid’.

En tot slot …

We leveren de volledige technische specificaties van al onze producten mee en op deze website vindt u bijkomende informatie.