Hoe installeer je een vinylvloer?

Hoe installeer je een vinylvloer?

De vinylvloeren van Tarkett zijn heel eenvoudig te leggen: in één weekend heeft u al een heel nieuwe look!

Stap 1: Bereid uw ondervloer voor

Om te zorgen dat de installatie vlot verloopt, is het belangrijk dat u de ondergrond waarop u de vloer zult leggen, voorbereidt. Vinyl kan ook worden gelegd op een bestaande vloer, zoals:

• vinyl of linoleum
• parket
• laminaat
• tegels

Daarbij is het voornaamste dat de ondervloer droog, vlak en schoon moet zijn. Overweeg bij een ongelijke vloer (tegelvoegen, parket met opstaande randen of barsten) of u geen egalisatiemiddel moet gebruiken. Vergeet niet dat een vinylvloer zacht is en dat oneffenheden eronder zichtbaar zullen zijn.

Tip: u kunt vinyl met een achterkant van textiel kiezen om kleine onregelmatigheden in de ondervloer te verbergen (Essentials 220T, Essentials 280, T Exclusive 280T.

Reinig de ondervloer grondig met een neutraal schoonmaakmiddel, verwijder alle vuil en stof, en zorg dat de ondervloer volledig droog is voordat u aan de slag gaat. Als het oppervlak heel glad is, kan een primer nodig zijn om de hechting van de vloer aan de ondervloer te verbeteren.

Stap 2: Bereid uw vloer voor

Het is belangrijk dat de vloer minstens 24 uur voor de installatie acclimatiseert aan een minimale kamertemperatuur van 15 °C. Rol de vloer uit en snij stukken op maat, met een reserve van 15-20 cm zodat u aan het einde geen materiaal tekortkomt.

Stap 3: Installeer uw vloer

RICHTING VAN DE STROKEN

In de regel moeten de stroken worden gelegd in de richting van de belangrijkste lichtbron. In een smalle ruimte, zoals een gang, moeten ze echter in de lengterichting liggen, ongeacht de richting van het licht.

Behalve bij houtdessins moeten alle opeenvolgende stroken in tegengestelde richting worden geïnstalleerd zodat de vloer er homogeen uitziet. Deze instructie vindt u ook in de productbeschrijving.

Tip: Opdat de vloer nog lang zou meegaan, mogen de voegen zich niet bevinden in deuropeningen of in zones waar het verkeer het intensiefst is.

INSTALLATIEMETHODEN

U kunt uw vloer op drie manieren leggen, afhankelijk van de omvang en de functie van de ruimte. Benader een kleine kamer met intensief verkeer (een entree bijvoorbeeld) als een middelgroot vertrek.

  • Kleine kamer (< 12 m²): Los leggen is aanvaardbaar. U kunt uw vinylvloer gewoon boven op de ondervloer leggen. Rol de stroken af, snijd ze op maat en plaats ze – niets moeilijks aan!
  • Middelgroot vertrek (< 25 m²) Halflos leggen is aanvaardbaar. Breng dubbelzijdige plakband aan rondom de hele vloer om hem op zijn plaats te houden.
  • Groot vertrek (> 25 m²) Verlijming is optimaal. Daarvoor bieden wij u een eenvoudige en milieuvriendelijke oplossing: onze watergedragen lijmspray, Tarkospray.

DE LAATSTE HAND

Om het geheel mooi af te werken, voegt u ten slotte plinten toe. Die beschermen de randen van het vinyl en de onderkant van de muren en vereenvoudigen de reiniging. Ze geven uw kamer ook een elegant, afgewerkt uiterlijk.

Plinten zijn er in verschillende soorten:

• Flexibele zelfklevende pvc-plinten. Deze zijn verkrijgbaar in een brede waaier aan kleuren en zijn heel gemakkelijk te plaatsen. Een schuimrug neemt zelfs de vorm aan van een ongelijke ondergrond, waardoor geen voorbereiding nodig is
• Flexibele, dubbelzijdig zelfklevende pvc-plintframes waarin u een strook van het vloerproduct schuift om een bijpassende plint te maken
• Klassieke plinten voor harde vloeren in hout of mdf die aan de muur kunnen worden gelijmd of geschroefd.

Kortom

Over het algemeen zijn vinylvloeren relatief gemakkelijk te installeren, zolang u deze 6 aanwijzingen niet vergeet:

  1. De ondervloer moet vlak, schoon en droog zijn.
  2. Ga niet overhaast te werk: de vloer moet eerst minstens 24 uur acclimatiseren.
  3. Snijd de stroken af met een marge, zodat u aan het einde geen vloermateriaal tekortkomt.
  4. De legrichting is van belang: controleer de lichtinval en de productbeschrijving.
  5. De omvang en de functie van het vertrek bepalen de installatiemethode.
  6. Vergeet de plinten niet.

Download onze installatiehandleidingen voor gedetailleerdere informatie.