Hoe installeer je een harde vloer?

Hoe installeer je een harde vloer?

Het nieuwe 2-Lock-kliksysteem maakt het bijzonder eenvoudig om parket en laminaat te installeren. Daarvoor is weinig meer dan een handvol gereedschap nodig:

• zaag
• potlood
• meetlint
• stofzuiger

Stap 1: Bereid uw ondervloer voor

Om te zorgen dat de installatie vlot verloopt, is het belangrijk dat u de ondergrond waarop u de vloer zult leggen, voorbereidt. Aangezien het om een zwevende installatie gaat, kunnen hout en laminaat worden gelegd op een bestaande vloer, zoals:

• pvc of linoleum
• parket
• laminaat
• tegels
• dun
• tapijt

Ze kunnen ook op vloerverwarming worden geplaatst.

Daarbij is het voornaamste dat de ondervloer droog, vlak en schoon moet zijn. Effen alle onregelmatigheden en gebruik altijd een onderlaag. Onderlagen zijn er in verschillende types. Op een ondervloer met een hogere vochtigheidsgraad moet bijvoorbeeld een vochtscherm worden aangebracht. Of misschien woont u in een appartement en overweegt u een onderlaag met geluiddempende eigenschappen. Of beide!

Stap 2: Laat uw ondervloer op temperatuur komen

Het is belangrijk dat u uw vloer op temperatuur laat komen in de ruimte waarin hij zal worden gelegd. Daarvoor plaatst u de ongeopende verpakking minstens 48 uur voor de installatie in de ruimte in kwestie.

Stap 3: Installeer uw vloer

DE INSTALLATIE PLANNEN

In de regel moeten de planken worden gelegd in de richting van de belangrijkste lichtbron. In een smalle ruimte, zoals een gang, moeten ze in de lengterichting liggen, ongeacht de richting van het licht.

Nadat u het vertrek heeft opgemeten en rekening heeft gehouden met een uitzetvoeg van 8-10 mm rondom de hele vloer, controleert u of de laatste rij planken breder zal zijn dan 5 cm en of de planken aan het uiteinde van elke rij langer zullen zijn dan 30 cm (50 cm bij lange planken).

Tip: als u een handzaag gebruikt, leg de planken dan steeds ondersteboven om ze te zagen, zodat u de zichtbare kant niet beschadigt. Bij een decoupeerzaag geldt doorgaans het tegenstelde, maar dat hangt af van het type zaagblad dat u gebruikt.

Aanbeveling: Als u een parketvloer legt in een heel grote ruimte (10 m lang of breed) of aangrenzende kamers waar geen overgangen met uitzetvoegen kunnen worden gebruikt, kunt u de vloer gelijmd leggen om het risico op kromtrekken te beperken.

DE VLOER LEGGEN

Open een aantal dozen met planken en sorteer ze zodat ze een harmonieus patroon gaan vormen:

• Hout is een natuurlijk product en alle planken zijn anders, dus zorg dat planken met kwasten en natuurlijke kleurvariaties gelijkmatig verdeeld zijn over het vertrek.
• Laminaat heeft een gedrukt patroon dat zich om de 10 planken herhaalt (dit aantal varieert afhankelijk van de fabrikant en de reeks), dus vermijd dat er twee gelijkaardige planken naast elkaar komen te liggen.

Leg de eerste rij langs een muur en vergeet geen afstandhouders te gebruiken langs alle muren om ruimte over te laten voor de uitzetvoeg. Hout- en laminaatvloeren (die voor 80% uit hout bestaan) zetten uit en krimpen naarmate de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte veranderen – zonder uitzetvoeg kunnen ze kromtrekken.

AFWERKING

Zodra alle planken in elkaar geklikt zijn, verwijdert u de afstandhouders en plaatst u de plinten, die de uitzetvoegen bedekken en uw interieur er eleganter doen uitzien.

Kortom: een hout- of laminaatvloer leggen is echt niet moeilijk! Dit zijn de vijf zaken die u niet mag vergeten:

  1. De ondervloer moet vlak, schoon en droog zijn
  2. Ga niet overhaast te werk: de vloer moet eerst 48 uur acclimatiseren
  3. Plan uw installatie zorgvuldig op voorhand om verrassingen te vermijden
  4. Vergeet de uitzetvoeg niet
  5. Vergeet de passende plinten niet

 

Als u klaar bent om uw harde vloer te leggen, ga dan naar ons documentatiecentrum, download de juiste volledige installatiehandleiding en bekijk onze installatievideo!