5 VRAGEN VOOR ANNE PORTHEAULT-GABAGNOU, OPRICHTER VAN BINNENHUISARCHITECTENBUREAU ROUGE ARDOISE

5 VRAGEN VOOR ANNE PORTHEAULT-GABAGNOU, OPRICHTER VAN BINNENHUISARCHITECTENBUREAU ROUGE ARDOISE

Een opknapbeurt kan een intimiderend en zelfs ingewikkeld avontuur zijn voor wie er in z’n eentje aan wil beginnen. Daarom biedt Anne een luisterend oor, advies en expertise aan klanten die hun interieur willen inrichten, wijzigen of transformeren. Als het op vinylvloeren aankomt, heeft Anne wel enkele ervaringen die ze kan delen.

1. Beveel je wel eens vinyl aan en in welke context?

Ja, vrij vaak. Onlangs koos ik bijvoorbeeld voor een vinylvloer in een kleedkamer waar ik een warme atmosfeer met houttinten wilde scheppen door de vloer en het plafond harmonieus op elkaar af te stemmen. Toen vond ik een vinylvloer met een geweven effect en natuurlijke houttinten. Het eindresultaat was chic en elegant, met een fraai evenwicht tussen de verschillende materialen.

2. Wat zijn de voordelen ervan?

Vinyl biedt heel wat voordelen. Het eerste is de onbeperkte keuze. In het voorbeeld dat ik net aanhaalde, kon ik precies de juiste kleurschakering voor mijn klant vinden, die perfect paste in het geheel. Bij geen enkel ander vloermateriaal zou ik dezelfde verscheidenheid aan opties hebben. Wat je budget ook is, er is ongetwijfeld een vinylvloer die erin past. Ook de installatietijd, met of zonder professionele hulp, is niet te kloppen. En het onderhoud is kinderspel.

3. Welke decoratieve effecten van vinyl zul je bij andere types vloerbedekking nooit vinden?

Ik kan vinyl met verschillende designs gebruiken om te spelen met de lay-out en bijvoorbeeld het effect van een vloerkleed te bekomen, door bepaalde kleuren en motieven aan elkaar te koppelen. Uit vinyl kunnen eenvoudig decoratieve vormen worden gesneden – floraal of geometrisch. Daardoor kun je je vloer personaliseren, bijvoorbeeld met een visueel ontwerp dat een bepaalde kleur accentueert. Het is ongelooflijk origineel! Vinyl laat je spelen met verrassende combinaties, patronen mixen en een unieke vloer bedenken die je nergens anders tegenkomt. Persoonlijk kan ik echt genieten van die creativiteit!

4. Hebben je klanten een vooropgezette mening over vinyl?

Wanneer we vinyl of een vloer met een hoge bestendigheid bespreken, denken ze vooral aan de oude vloeren van imitatiehout uit de jaren ‘60. De gedachte aan vinyl inspireert hen aanvankelijk niet. Maar wanneer ik hen mijn kleurstalen en moodboards toon, willen ze het wel eens proberen en nemen ze mijn advies vaak ter harte. De verscheidenheid aan visuele effecten doet ze telkens versteld staan en de prijs maakt het zo mogelijk nog aanlokkelijker.

5. Zou je vinyl aanbevelen aan al je klanten?

Ja. Voor jongere klanten die op zoek zijn naar een modern interieur is de keuze vanzelfsprekend. Voor hun renovatieprojecten biedt vinyl eenvoud, variatie en een trendy vloer. Is de klant traditioneler en het interieur veeleer klassiek, dan is er eerst wat ‘toelichting’ nodig om een zekere vooringenomenheid te overwinnen voordat ik vinyl voorstel. Maar als een vinylvloer voldoet aan de eisen van het project, is er geen reden om hem niet aan te bevelen.