Geschiedenis van de vinylvloer

Geschiedenis van de vinylvloer

Dankzij hun vele esthetische en technische voordelen zijn vinylvloeren een vertrouwd zicht geworden in gebouwen en huizen overal ter wereld. Dit succesverhaal gaat over het vernuft en de creativiteit van een industrie, die een vloerbedekking ontwikkelde om tegemoet te komen aan veranderende levensstijlen.

Het ontstaan van een nieuwe grondstof

Vinyl werd al in de 19de eeuw ontdekt door een Franse natuurkundige, maar de eerste experimenten begonnen pas in de jaren 1930. Het grote publiek kreeg het voor het eerst te zien op de Wereldtentoonstelling van 1933 in Chicago, die ‘A Century of Progress’ heette. Door grondstoffenschaarste tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vinyl onderzocht als alternatief voor rubber. Na de oorlog nam het aantal industriële toepassingen ervan exponentieel toe. In 1947 zag in Zweden de eerste ‘Tarkett’-vinylvloer het levenslicht.

Vloeren herbekeken in de jaren 1950

In de jaren ‘50 werden creatieve, experimentele toepassingen bedacht voor dit nieuwe materiaal. Zijn eigenschappen – het was extreem slijtvast, veelzijdig en leende zich tot gevarieerde ontwerpen – maakten van vinyl een aantrekkelijke en voordelige grondstof voor tal van industriële en huishoudelijke voorwerpen. In zowel Noord-Amerika als Europa begonnen bedrijven vinylvloeren te vervaardigen. In Frankrijk lanceerde Sommer (een van de oprichters van Tarkett) zijn eigen Tapiflex-vloer. In 1957 begonnen wij al te recycleren. Al vroeg ontdekten we recycleerbaarheid als een van de positieve eigenschappen van vinyl en konden we zo de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkwam, verminderen.

De vinylrevolutie van de jaren ‘60

De jaren 1960 zijn synoniem met de groeiende populariteit van vinyl. Het werd overal gebruikt: van bouwmaterialen, auto-onderdelen en voedselverpakkingen tot medische uitrusting en zelfs kleding. De wereldwijde productie schoot omhoog, van 220.000 ton per jaar in 1950 tot 6 miljoen in 1970. Vinylvloeren werden warm onthaald dankzij hun slijtvastheid en hun weerstand tegen vocht, vlekken en schokken. Deze technische kwaliteiten leverden het een enorme populariteit op als praktische vloerbedekking voor ziekenhuizen, scholen, kantoren en woningen overal ter wereld. Tijdens de Olympische Winterspelen van 1968 werd zelfs de schaatsbaan in het Franse Grenoble bedekt met een vinylvloer voor de prijsuitreiking!

Blijven innoveren voor een betere levenskwaliteit

Van de keuken tot de badkamer en van de slaapkamer tot de woonkamer ... Vinyl begon al in de jaren ‘60 aan zijn opmars in het interieur en zet die vandaag nog voort, als een van de populairste vloerbedekkingen. Zijn democratische prijs en grote verscheidenheid aan dessins – van hout, tegels en steen tot verbluffende grafische effecten – overtuigen zowel consumenten als vaklui. Met zijn installatie- en onderhoudsgemak bespaart een vinylvloer moeite en tijd in ons drukke moderne leven! Ook wat gezondheid en het milieu betreft, biedt vinyl dankzij innovatie vandaag veel meer voordelen. In 1957 zette Tarkett al zijn eerste stappen in het recycleren van vinyl door resten uit het productie- en installatieproces opnieuw te gebruiken. Mettertijd groeide deze werkwijze uit tot een overkoepelende aanpak om materialen continu op een duurzame manier te hergebruiken en de impact op het milieu tot een minimum te beperken. De industrie ging ook verkennen hoe vinyl kan bijdragen tot welzijn en tot een gezonde omgeving binnenshuis. Tarkett zet zich al enkele jaren in om op emissiearme wijze vloerbedekking te produceren – en zo niet enkel de kwaliteit van de buitenlucht, maar ook van de binnenlucht te verbeteren. Onze nieuwe generatie vinylvloeren is het recentste gamma in Tarketts aanbod aan vloeren uit verschillende materialen waarbij de productie-emissies 10 tot 100 maal lager liggen dan de strengste normen. De nieuwste milieutechnische innovatie van Tarkett is de introductie van weekmakers zonder ftalaten, die we ontwikkelden om zowel de omgeving als de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren.