10 TIPS DIE U OP WEG HELPEN NAAR HET IDEALE INTERIEUR

10 TIPS DIE U OP WEG HELPEN NAAR HET IDEALE INTERIEUR

Welke designprojecten u ook aanpakt, Tarkett won designadvies in bij zijn topontwerpers om u aan de ultieme binnenhuisarchitectuur te helpen. Van de vloer tot de verf aan uw muren: de tips van Tarkett zijn functioneel en stijlvol tegelijk. Nog nooit was klussen zo leuk! Veel plezier!

1 – Meten is weten

Neem nauwkeurig de afmetingen van uw kamer en teken er een plattegrond van. Voeg daar ook de vormen van uw meubels aan toe, zodat u kunt bepalen waar hun ideale plaats in de kamer is. Zo ziet u gemakkelijker hoe personen zich er zullen verplaatsen.

2 – Bepaal waar de natuurlijke lichtinval optimaal is

Door welke deur of welk raam komt het beste natuurlijke licht? Zo weet u waar u kunstlicht nodig heeft.

3 – Veranker uw interieurontwerp ...

Plan uw interieurontwerp rond een specifiek voorwerp, een meubel of zelfs een vloerbedekking. Kies deze voorwerpen op basis van de stijl waardoor u uw interieur wilt laten inspireren. Neem een kijkje bij de designtrends van Tarkett als u nog op zoek bent naar ideeën; u vindt er gegarandeerd uw gading.

4 – Kies de kleuren die u wilt gebruiken

De volgende stap is de kleuren kiezen waarin u de kamer wilt zien. Doorgaans kunt u zich het best beperken tot drie kleuren. Vervolgens kunt u ermee gaan experimenteren en ze aanpassen – zie de volgende tip.

5 – Verzamel een mengeling van de kleuren die u koos

Leg allerhande materialen met deze kleuren rond u om u beter voor te stellen hoe uw interieur er zal uitzien. Houd zeker ook rekening met de meubels, gordijnen, muren, vloeren en deuren ... Enkele foto's van de kamer geven u een beter beeld van het geheel. Zo kunt u visualiseren hoe de kleuren en tinten er in het vertrek zelf zullen uitzien.

6 – Begin met de muren

Of u nu gaat verven of behangen, de voornaamste kleur in een kamer wordt bepaald door de muren. Kiest u voor een neutraal wit of grijs, dan accentueert u de kleuren die elders voorkomen. Toch moet u daar soms voorzichtig mee zijn; als er geen andere nuances zijn die een evenwicht vormen voor die elementen, kunnen ze de aandacht ook te veel trekken. Als u een specifieke kleur selecteert, ga dan voor een matte afwerking, die kleine defecten beter verhult. Wilt u de ruimte er groter laten uitzien, breng dan een heldere of een lichte kleur aan. Geef de muren en het plafond contrasterende kleuren zodat de kamer groter aanvoelt. U kunt ook voor diepgang gaan, bijvoorbeeld door de muren tegenover natuurlijke lichtbronnen van een contrasterende kleur te voorzien. Door steeds lichtere tinten te kiezen naarmate ze zich dichter bij de lichtbron bevinden en de muur met het raam in het wit te verven, kunt u voor variatie zorgen.

7 – Schenk aandacht aan de vloer

Eindelijk is het tijd om ons over de vloer te buigen! Zorg dat tussen al uw staaltjes ook het materiaal voorkomt waar u de vloer mee wilt bedekken. Vinyl, laminaat en hout bieden verschillende decors en designs die uw keuze vereenvoudigen. Welk patroon of welke textuur u ook zoekt, probeer een vloerbekleding te kiezen die enigszins contrasteert met uw muren – bijvoorbeeld twee tinten lichter of donkerder. Let ook op de interactie tussen het natuurlijke licht en uw vloer. Vernis levert bijvoorbeeld een heel ander effect op dan een matte afwerking

Als een parketvloer (of een variant daarvan) u weet te bekoren, leg de planken dan zeker parallel met de dominante lichtbron. Is de kamer echter lang, dan kunt u ze ook in de lengterichting leggen, in één lijn met de langste zijde van de kamer.

8 – Plaats uw meubels

Zodra de algemene inrichting klaar is, kunt u uw meubels plaatsen. Probeer zeker verschillende combinaties uit om te zien wat werkt. Voeg een aantal voorwerpen toe om het interieur af te werken, maar pas op dat de kamer niet overvol raakt en let bovenal op het evenwicht tussen de kleuren. Een prent en een vloerkleed kunnen een kamer bijvoorbeeld net die extra 5% kleur geven die nodig is voor een origineel, levendig karakter. Verwaarloos ook de visuele impact van de gordijnen niet. Die zien er constant hetzelfde uit doordat de stof het licht anders opvangt dan andere materialen. Ze kunnen u ook in staat stellen om het licht aan te passen met voile of een embrasse.

9 – Ken de juiste prioriteit toe aan kunstlicht

Verlichting speelt een bijzonder belangrijke rol in een kamer: ze bepaalt de ruimte 's avonds en schept een heel eigen atmosfeer. Hanglampen doen een ruimte visueel smaller lijken en zijn een prioriteit waar er geen natuurlijke lichtbronnen zijn. Vergeet niet genoeg stopcontacten te voorzien. Wanneer u uw verlichting installeert, experimenteer dan door te kijken hoe de plaats ervan het licht in de kamer verandert. Met dimmers kunt u het licht en dus de sfeer aanpassen aan uw stemming.

Let op met lampen die kunnen verblinden. Gebruik ze als een bron van indirect licht waar u uw muren in kunt doen baden zodat de kamer er groter uitziet. Overweeg inbouwspots in het plafond voor een zachtere, maar ook meer gerichte verlichting. Daarmee kan de aandacht worden gevestigd op een waardevol voorwerp of een meubel, zoals een tafel.

10 – Blijf trouw aan uw eigen stijl

Welk advies u ook volgt, blijf trouw aan uw eigen stijl. En die ontwikkelt u door te experimenteren en de zaken opnieuw te bekijken! Op het web stellen professionele fotografen en binnenhuisarchitecten u een weelde aan visuele hulmiddelen ter beschikking: de inspiratie zal niet lang op zich laten wachten!